Sirküler Sayı: 2022/006

İHRACAT BEDELİ DÖVİZLERİN %25’İNİN ARACI BANKAYA SATILMASI, BANKA TARAFINDAN İSE BU DÖVİZİN TCMB’NA SATILMASINA DAİR DÜZENLEME YAPILMIŞTIR

Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan İhracat Genelgesi’nde, ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Söz konusu Genelgeye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

İhracat Bedellerinin Merkez Bankası’na Satışı

EK MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren İBKB’ne (İhracat Bedeli Kabul Belgesi) veya DAB’a (Döviz Alım Belgesi) bağlanan ihracat bedellerinin %25'i İBKB’ni veya DAB’ni düzenleyen bankaya satılır. Bu bedeller bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankası’na satılır ve Merkez Bankası’nın banka nezdindeki hesabına aktarılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenir.”

Merkez Bankası’nca söz konusu ek maddenin uygulanması ile ilgili olarak “İhracat Genelgesinin Ek 1 İnci Maddesi Kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatı” yayınlamıştır. Söz konusu Talimat 03.01.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Uygulama Talimatının 4/1. maddesine göre, İhracat Bedeli Kabul Belgesi veya Döviz Alım Belgesine bağlanan ihracat bedeli dövizin %25’i, İhracat Bedeli Kabul Belgesi veya Döviz Alım Belgesinin düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden Merkez Bankası’na satılmak üzere İhracat Bedeli Kabul Belgesi veya Döviz Alım Belgesini düzenleyen bankaya satılacaktır.

Uygulama Talimatında İhracat Bedeli Kabul Belgesi veya Döviz Alım Belgesinin düzenlendiği tarihteki İşlem Kuru, “Merkez Bankası tarafından saat 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 ve 15:00’de ilan edilen ve İhracat Bedeli Kabul Belgesi veya Döviz Alım Belgesine bağlanan ihracat bedeli dövizin Türk lirasına çevrildiği saat itibarıyla en son açıklanmış olan döviz alış kuru olarak” açıklanmıştır.

Uygulama Talimatının 5. Maddesi uyarınca, ihracat genelgesine göre ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İhracat Bedeli Kabul Belgesi veya Döviz Alım Belgesine bağlanan ihracat bedeli dövizlerin Uygulama Talimatı kapsamında olduğu açıklanmıştır.

Document

Sirküler Sayı: 2022/006