Kripto Varlıklar Yönetmelik ile Tanımlandı

16 Nisan 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan “Ödemelerde Kripto Para Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” ile kripto varlıklar ile ilgili ilk düzenleme yapıldı. Ancak Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi 30 Nisan 2021.

Ekim 2020’de 2021-2023 yılları için yayınlanan orta vadeli mali plan ile kripto varlıkların önümüzdeki günlerde vergilendirilebileceğinin sinyalleri verilmiş, ancak bugüne herhangi bir düzenleme yapılmamıştı.

Literatürde kripto varlıkların para mı, gayri maddi hak mı yoksa menkul kıymet olarak mı değerlendirileceği ile ilgili pek çok tartışma sürmekte. ABD’de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto para sektörünün en önemli şirketlerinden birine, kripto paraların gayri maddi hak olarak değerlendirilmesi yönünde açtığı dava devam ediyor. Bu davanın sonucu da tartışmalara ayrı bir boyut kazandıracak.Yeni yönetmelik ile Türkiye için bu soruların cevabı kısmen de olsa verilmiş görünüyor. Buna göre kripto varlıkların gayri maddi hak olarak değerlendirileceği belirtildi. Söz konusu Yönetmeliğin bu tanımı yapması büyük önem taşıyor.

Yönetmelikte yapılan açıklama; “Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder” şeklindedir.

Kripto paraların vergilendirilmesi konusunda gerek kanunen gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığınca tebliğ veya sirküler bazında bir düzenleme söz konusu değil. Bu konuda çıkarılan ilk mevzuat ilgili yönetmelik olup, yönetmelikte de yalnızca kripto paraların doğrudan veya dolaylı ödeme aracı olarak kullanılamayacağı ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım, satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara fon aktarımı yapamayacağı belirlenmiştir.

Kripto paraların gayri maddi hak olarak kabul edilmesi ile farklı vergi tartışmalarının başlayacağı açıktır. Bu noktada vergi yasalarında bir tanım ve hüküm ile tartışmaların sonlanmasında fayda bulunmaktadır

Resmi Gazete linkine ulaşmak için tıklayınız.