Sirküler Sayı: 2021/311

ASGARİ ÜCRETİN BRÜT TUTARINDAN İŞÇİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİMİ VE İŞSİZLİK SİGORTA PRİMİ DÜŞÜLDÜKTEN SONRA KALAN TUTARA İSABET EDEN ÜCRETLERİN GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA TUTULMASINA DAİR DÜZENLEMEYİ İÇEREN 7349 SAYILI KANUN RESMİ GAZETE’DE YAYINLANMIŞTIR

25.12.2021 tarih ve 31700 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 7349 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile vergi mevzuatına ilişkin yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmektedir.

 

1. Asgari Ücretin Brüt Tutarından İşçi Sosyal Güvenlik Kurumu Primi Ve İşsizlik Sigorta Primi Düşüldükten Sonra Kalan Tutara İsabet Eden Ücretlerde Gelir Vergisi Ve Damga Vergisi İstisnası Uygulaması

Kanunun 2. Maddesiyle Gelir Vergisi Kanunu’nun “Müteferrik İstisnalar” başlıklı ikinci kısım altıncı bölümünde yer alan “Ücretlerde” başlıklı 23. maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

18. Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.).”

Düzenleme 01.01.2022 tarihinden itibaren yapılacak ücret ödemelerine uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.   

Bilindiği üzere 01.01.2022 tarihinden itibaren brüt asgari ücret aylık 5.004 TL olarak uygulanacaktır. Yapılan düzenleme çerçevesinde brüt asgari ücretten işçi SGK primi ile işsizlik sigorta priminin düşülmesinden sonra kalan tutar olan 4.253,40 TL gelir vergisinden istisna olacaktır.

 

a

Brüt Asgari Ücret (2022 yılı)

5.004,00

b

Sigorta Primi (%14)

700,56

c

İşsizlik Sigortası Primi (%1)

50,04

ç

Net Asgari Ücret (a - (b+c))

4.253,40

 

Vergi istisnasından asgari ücret ile asgari ücretin üzerinde ücret elde edenler de dahil olmak üzere tüm çalışanlar yararlanacak olup; aylık gelir vergisi matrahının 4.253,40 TL’na kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacaktır. Bununla birlikte, gelir vergisi hesaplanmayan (vergiden istisna tutulan) tutar, sonraki ayların ücret bordrolarında kümülatif gelir vergisi matrahı hesaplamalarında dikkate alınacaktır.

Söz konusu düzenlemeye paralel olarak Kanunun 4. maddesi ile, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı tablonun “IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün (34) numaralı fıkrasında aşağıdaki düzenleme yapılmıştır.  

Bu düzenlemeye göre, 5.004,00 TL tutarındaki brüt asgari ücret damga vergisinden istisna tutulduğu gibi, brüt ücreti bu tutarın üzerinde olan çalışanların da 5.004,00 TL’na isabet eden brüt ücretleri damga vergisinden istisna olacaktır. 

 

Değişiklik öncesi madde metni:                     Değişiklik sonrası madde metni: 

34. Ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetlere ilişkin olmamak şartıyla gerçek kişiler arasında düzenlenen akitlerle ilgili kâğıtlar (Söz konusu kâğıtlar, resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.) ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinde belirtilen ücretlere ilişkin kâğıtlar.

34. Ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetlere ilişkin olmamak şartıyla gerçek kişiler arasında düzenlenen akitlerle ilgili kâğıtlar (Söz konusu kâğıtlar, resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.) ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinde belirtilen ücretlere ilişkin kâğıtlar (Bu maddenin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde düzenlenen ücretlerde istisna, aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısım için uygulanır).

 

Düzenleme 01.01.2022 tarihinden itibaren yapılacak ücret ödemelerine uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.  

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir tebliğ ile söz konusu yasal düzenlemenin usul ve esaslarına ilişkin açıklamada bulunması beklenmektedir.

 

2. Asgari Geçim İndirimi Yürürlükten Kaldırılmıştır

Kanunun 3. maddesinin (b) bendinde yer alan düzenleme ile Gelir Vergisi Kanunu’nun “Asgari geçim indirimi” başlıklı 32. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Düzenleme 01.01.2022 tarihinden itibaren yapılacak ücret ödemelerine uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.  

 

3. Diğer Ücret Kapsamında Vergilendirme Usulü Kaldırılmaktadır

Kanunun 3. maddesinde yer alan düzenlemeler ile Gelir Vergisi Kanunu’nda gerçek ücret üzerinden vergilendirilmeyen; özel hizmetlerde çalışan şoförlerin, kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanların, özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçilerinin, gerçek ücretlerinin tespitine imkân olmaması sebebiyle Danıştay’ın olumlu görüşü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca bu kapsama alınanlar ile gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanların ücretlerinin vergileme usulüne ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılmıştır. 

Bu düzenleme ile, asgari ücretlilerin ücretlerinin vergiden istisna edilmesi sebebiyle diğer ücretlilerin ücretlerinin de tüm ücretliler gibi değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Düzenleme 01.01.2022 tarihinden itibaren yapılacak ücret ödemelerine uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.  

4. Konutlarda Üretilen İhtiyaç Fazlası Elektrik Satışında Vergi Muafiyeti Uygulamasında Üretim Tesisinin Gücüne Dair Düzenleme

Kanunun 1. maddesinde, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasının, son kaynak tedarik şirketine satılması durumundaki muafiyet şartlarının düzenlendiği GVK’nun 9. maddesinin 9 numaralı bendindeki üretim tesisinin kurulu gücünün azami 10 Kw’a kadar (10 kW dahil) olmasına dair şart, 25 kW (25 kW dahil) olarak yeniden belirlenmiştir.

Düzenleme 25.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 

  

5. Ulusal Güvenlik Amaçlı Teslim ve Hizmetlere İlişkin İstisnanın Kapsamı Genişletilmektedir

Kanunun 5. Maddesinde yer alan düzenleme uyarınca, “Milli Savunma Bakanlığı veya Savunma Sanayii Başkanlığınca yürütülen savunma sanayii projelerine ilişkin olarak bu kurumlara ilgili projeler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler” KDV Kanunu’nun 13/f bendi kapsamında KDV’den istisna tutulacaktır.  

Dolayısıyla, KDV Kanunu 13/f bendine göre, bu teslim ve hizmetleri gerçekleştirenlere bu kapsamda yapılacak olan, miktarı ve nitelikleri Milli Savunma Bakanlığı veya Savunma Sanayii Başkanlığı’nca onaylanan teslim ve hizmetler de vergiden istisna olacaktır.

Düzenleme 25.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Document

Sirküler Sayı: 2021/311