Sirküler Sayı: 2022/159

KOLLEKTİF ŞİRKETLER, ESHAMSIZ KOMANDİT ŞİRKETLER İLE ADİ ŞİRKETLERİN GERÇEK FAYDALANICIYA İLİŞKİN BİLDİRİM FORMUNU 01.01.2022-31.08.2022 TARİHLERİ ARASINDA GÜNCELLEMELERİ GEREKMEKTEDİR

Kurumlar vergisi mükellefleri, gerçek faydalanıcı bilgisini geçici vergi beyannameleri ve yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bildirirken, kollektif, eshamsız komandit ile adi şirketler, geçici vergi veya kurumlar vergisi beyannamesi vermediklerinden bunlar için özel bir bildirim düzenlemesi yapılmıştır.

529 sıra no.lı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 6. maddesiyle yapılan düzenleme uyarınca, kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan diğer mükellefler ile diğer kişiler gerçek faydalanıcı bilgisini her yılın Ağustos ayı sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na bir form ile elektronik ortamda bildirmek zorundadırlar. Kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan kollektif, adi ve eshamsız komandit ortaklıklar gerçek faydalanıcıya ilişkin formlarını ilk kez 31.08.2021 tarihinde vermişlerdi.

 

Mezkûr Tebliğin 4. maddesi uyarınca, gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimini;

- Kollektif şirketlerde şirketi temsile yetkili kimse veya ortak,

- Eshamsız komandit şirketlerde komandite ortaklardan biri,

- Adi ortaklıklar adına en yüksek ortaklık payına sahip kişi,

vermek zorundadır.

 

Kapsama giren mükellefler ve diğer kişilerin bağlı bulunduğu vergi dairesinden kullanıcı kodu, parola ve şifre almaları gerekmektedir. Kağıt ortamında (elden veya posta ile) bildirim formu kabul edilmeyecektir. Bildirim formunun elektronik ortamda verilmiş sayılabilmesi için sistem üzerinden onaylama işleminin yapılması şarttır. Onaylama işlemi en geç bildirimin verilmesi gereken sürenin son günü saat 23:59’a kadar tamamlanmalıdır. “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu” önceden olduğu gibi, GİB İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden 31.08.2022 tarihine kadar verilecektir. Bildirimin verilmesinde izlenecek işlem adımları aşağıdaki gibidir:

Mükellefin GİB İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak sisteme giriş yapılır. Sayfada açılan başlıklardan “Diğer Bildirim ve Bilgi Girişleri” menüsündeki “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu” doldurulur. Açıklayıcı bilgiler, formun “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formuna Ait Bilgiler” bölümünde yer almaktadır.

Document

Sirküler Sayı: 2022/159