İSTEĞE BAĞLI TAM TEVKİFAT SÖZLEŞMELERİ BİLGİ GİRİŞİ HAKKINDA DUYURU YAYINLANMIŞTIR

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:41) ile “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması” getirilmişti. ( 2022/087 numaralı Sirkülerimiz). Söz konusu düzenleme uyarınca mükellefler KDV uygulama tebliğinde tevkifat kapsamına giren mal ve hizmet teslimine konu işlemlere ilişkin alımlarında tevkifat sorumluluklarının bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, hesaplanan KDV’nin tamamını sorumlu sıfatıyla beyan edip ödeyebileceklerdir.

Tam tevkifat uygulamasından yaralanmak isteyen mükelleflerin satıcı ile yazılı bir sözleşme düzenlemeleri gerekmektedir. Söz konusu sözleşmenin süresi bir yıl olarak belirlenecek ve bir yıllık sürenin bitimini izleyen yıllarda da uygulamaya devam edilmesinin istenmesi halinde sözleşmenin aynı süreyle yenilenmesi gerekecektir. Bir yıllık süre dolmadan söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi mümkün olmayacaktır. Bu kapsamda alıcı mükellefler, söz konusu sözleşmelerin bir örneği ile bu kapsamda işlem yapacak satıcı mükelleflerin bilgilerini (adı soyadı/unvanı, vergi dairesi, vergi kimlik numarası, sözleşme uygulama dönemi), işleme ilişkin KDV beyannamesinin verilmesinden önce liste halinde bağlı oldukları vergi dairesine vereceklerdir. Sözleşmelerin feshedilmesi, tadili vb. durumların da işleme ilişkin KDV beyannamesinin verilmesinden önce bağlı oldukları vergi dairesine bildirilmesi gerekecektir.

69 No.lı KDV sirkülerinde isteğe bağlı tam tevkifat uygulaması kapsamında alıcı mükelleflerin satıcı mükellefler ile düzenledikleri sözleşmelerin ve sözleşme düzenlenen satıcı mükellef bilgilerinin İnternet Vergi Dairesindeki “Beyanname İşlemleri” bölümünde yer alan “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Sözleşmeleri Bilgi Girişi” menüsüne girilerek yapılması gerektiği açıklanmıştır. Sözleşme listelerinin ve/veya eklerinin (sözleşmelerin feshedilmesi, tadili vb. durumlar dahil) teknik arızalar nedeniyle elektronik ortamda gönderilmesinin mümkün olmaması halinde, Tebliğ ile belirlenmiş sürenin son gününe kadar bağlı bulunulan vergi dairesine posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilmesi veya elden verilmesi gerekecektir. (2022/115 numaralı sirkülerimiz)

İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Sözleşmeleri için; https://www.gib.gov.tr/ adresinden İnternet Vergi Dairesine giriş yapıldıktan sonra “Beyanname İşlemleri” bölümünde yer alan “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Sözleşmeleri Bilgi Girişi” menüsüne girilerek işlem yapılmalıdır. İnternet Vergi Dairesinde ilgili ekranlarda girişlerin nasıl yapılacağına dair görüntülerin yer aldığı duyuru metni sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Document

Sirküler Sayı: 2022/124