Sirküler Sayı: 2022/103

KDV KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DÜZENLEMELER YAPILMIŞTIR

Bilindiği üzere 7394 sayılı Kanunla KDV Kanunu’nda yapılan düzenlemeleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz ( 18.04.2022 tarih ve 2022/76 sayılı sirkülerimiz).

  • Yurtdışında yerleşik kişilere istisna kapsamında teslim edilen konut veya iş yerinin bu kişilerce elde tutma süresi 3 yıla çıkarılmıştır.
  • Milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları kapsamında teslimlerde KDV istisnasına dair bazı düzenlemeler yapılmıştır.
  • İmalat Sanayiinde yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan bina inşaat harcamalarında yüklenilen KDV’nin iade edilmesi düzenlemesi, istisna düzenlemesine çevrilmiş ve kapsama turizm yatırımları da dahil edilmiştir. Ayrıca söz konusu düzenlemenin geçerlilik süresi 31.12.2025 tarihine kadar uzatılmıştır.
  • Elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de üreten mükelleflere bu araçların geliştirilmesine yönelik olarak verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri KDV’den istisna tutulmuştur.

 

28.05.2022 tarih ve 31849 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 42 Seri No.lı  Tebliğ ile söz konusu düzenlemelerin uygulama usul ve esasları belirlenmiştir.

Bu sirkülerimizde bahse konu tebliğ düzenlemelerine ilişkin olarak aşağıda kısa bilgilendirmelerde bulunulmuştur.

 

1. Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine Yönelik İstisna Düzenlemeleri

Geçici 37. maddede yapılan değişiklik sonrasında, 31.12.2025 tarihine kadar uygulanmak üzere imalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin 01.05.2022 tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisna edilmiştir. Bilindiği gibi, değişiklik öncesinde, bu istisna, verginin önce uygulanıp sonra iade edilmesi şeklinde düzenlenmiş olup, istisna kapsamında değerlendirilen mal ve hizmet alımlarında genel hükümler çerçevesinde KDV uygulanmaktaydı.

42 seri no.lı Tebliğ ile Kanunun yürürlük tarihi olan 01.05.2022 tarihinden önce düzenlenmiş yatırım teşvik belgesine sahip mükelleflerin de istisna uygulanmasından yararlanabilecekleri açıklığa kavuşturulmuştur.

Tebliğ uyarınca istisna uygulamasından yararlanabilmek için, inşaat işlerinin yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olması, 31.12.2025 tarihini aşmamak kaydıyla yatırım teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması ve istisna uygulanacak harcama tutarının inşaat işlerine yönelik yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım tutarını aşmaması koşullarının sağlanması gerekmektedir.

Söz konusu istisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin (01.05.2022 tarihinden önce yatırım teşvik belgesi sahibi olanlar dahil olmak üzere) vergi dairelerine başvurarak tebliğ ekindeki İmalat Sanayii ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükelleflere Verilecek İstisna Belgesini (EK-30) temin etmeleri gerekmektedir.

İstisna belgesi olmadan istisnanın uygulanması halinde, ziyaa uğratılan vergi, ceza, zam ve faizlerden satıcı ile birlikte teslim ve hizmet yapılan alıcı da müteselsilen sorumlu tutulacaktır. İstisna belgesine dayalı olarak yapılan işlemin, istisna için ilgili düzenlemelerde belirtilen şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde ise, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacaktır.

 

2. Elektrik Motorlu Taşıt Araçlarının Geliştirilmesine Yönelik Verilen Mühendislik Hizmetlerinde İstisna

Hatırlanacağı üzere, KDV Kanunu’na eklenen Geçici 42. Madde ile motorlu taşıt araçlarının geliştirilmesine yönelik verilen mühendislik hizmetleri KDV’den müstesna edilmişti. 42 seri no.lı KDV Genel Tebliğinde, elektrik motorlu taşıt araçlarının geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetlerinin belgedeki tutarla sınırlı olarak istisna kapsamında bulunduğu belirtilmiştir. Belgede mühendislik hizmetine isabet eden tutarın açıkça yer almaması halinde söz konusu tutarın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ayrıca teyit edilmesi gerekmektedir.

İstisna sadece mühendislik hizmetlerine münhasır olup, bu araçların geliştirilmesi ile ilgili diğer hizmetler ile mal teslimlerinde ise istisna uygulanmayacaktır. İstisnadan yararlanmak isteyen yatırım teşvik belgesi sahibi mükellef, alacağı mühendislik hizmetine ilişkin olarak vergi dairesine başvuracak ve bu başvuru vergi dairesi tarafından değerlendirilerek mühendislik hizmeti alımlarında istisna uygulanacağına ilişkin istisna belgesi (EK:31) kendisine verilecektir. Tebliğde ayrıca istisnanın beyanı, iade uygulaması ve müteselsil sorumluluğa ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur.

 

3. Ulusal Güvenlik Amaçlı Teslim ve Hizmetlere İlişkin İstisna

42 seri no.lı KDV Genel Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliği’nin II/B-7.6 no.lı “Müteselsil Sorumluluk” başlıklı bölümüne eklenen paragraf aracılığıyla yüklenicilerin yanı sıra ulusal güvenlik kuruluşları için de müteselsil sorumluluk tesis edilmiştir. İlgili paragrafta, ulusal güvenlik kuruluşlarının verdiği istisna belgesi ve onayladığı listede yer alan mal ve hizmetlerin istisna şartlarını taşımadığının tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlardan ulusal güvenlik kuruluşlarının sorumlu olacağı belirtilmiştir.

Document

Sirküler Sayı: 2022/103