ALTIN HESAPLARINDAN TÜRK LİRASI MEVDUAT VE KATILMA HESAPLARINA DÖNÜŞÜMÜN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR

22.03.2022 tarih ve 31786 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile “Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğin (Sayı: 2021/16)” “Altın hesaplarının vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşümü” başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Değişiklik öncesi madde metni:                     Değişiklik sonrası madde metni:

(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 28/12/2021 tarihinde mevcut olan, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihinde mevcut olan altın hesabı, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilir.

(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın hesabı, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilir.

 

(6) Bu Tebliğ kapsamında Merkez Bankası’nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde komisyon ve/veya masraf ödenebilir.

Buna göre, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın mevduat hesaplarının hangi tarihte açıldığına bakılmaksızın bu kişiler istemeleri halinde tebliğ hükümleri dahilinde altın mevduat hesaplarını fiyat garantili Türk Lirası mevduat hesabına çevirebileceklerdir.

Aynı Tebliğin “Vade sonunda fiyat farkının ödenmesi” başlıklı 5. maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Değişiklik öncesi madde metni:                     Değişiklik sonrası madde metni:

(4) Merkez Bankası tarafından bu uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına vade sonunda yenilenme imkânı tanınabilir. Yenilenen hesap ilk açılışta dönüşümü yapılan altın miktarı ve dönüşüm fiyatı üzerinden destekten yararlanmaya devam eder. Hesabın yenilenmesine ilişkin kapsam, usul ve esaslar Merkez Bankasınca belirlenir.

(4) Merkez Bankası tarafından bu uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına vade sonunda yenilenme imkânı tanınabilir. Hesabın yenilenmesine ilişkin kapsam, usul ve esaslar Merkez Bankasınca belirlenir.

Document

Sirküler Sayı: 2022/057