YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

24.02.2022 tarih ve 31760 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 5209 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda yapılan değişikliklere aşağıda başlıklar halinde kısaca yer verilmiş olup, sonrasında ilgili maddelerdeki değişiklikler karşılaştırmalı olarak verilmiştir.
  • 2012/3305 sayılı Kararın EK-8 sayılı “Gümrük Vergîsî Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine Ve Teçhizat Listesi” güncellenmiştir.
  • Kararname eki Ek-8'de belirtilen makine ve teçhizatlar kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak teşvik belgesi kapsamında temin edilememektedir. Yapılan yeni düzenleme ile EK-8’de yer alan ve kullanılmış komple tesis kapsamında ithali uygun görülen kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilerek sabit yatırım tutarına dahil edilebilecektir.
  • Hibrit ve/veya elektrikli otomobil üretimine yönelik yatırımlarda otomobil ithaline ilişkin kriterler yeniden belirlenmiş ve yeni düzenleme ile kapsama hibrit ve/veya elektrikli ticari araçlar da dahil edilmiştir. Ayrıca bu ithalatların yatırım dönemi içinde yapılabileceği belirtilmiştir.
  • Aynı teşvik belgesi kapsamındaki yatırım için faiz veya kâr payı desteği uygulamasına yönelik olarak birden fazla aracı kurumun talepte bulunamayacağına dair düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır.
  • Teşvik belgelerinin iptal edilmesi veya kısmi müeyyide uygulanması halinde yatırımcılara fazladan ödenen faiz veya kâr payı desteği tutarının, aracı kurum tarafından kredinin kullandırıldığı veya borçlanmanın yapıldığı tarihte uygulanan faiz veya kâr payı oranı uygulanmak suretiyle her bir ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak faizi ile birlikte, 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınmasına dair düzenleme yapılmıştır.
  • Teşvik belgesindeki süre içinde yatırımın tamamlanması sonrasında süresi içinde tamamlama vizesi için başvuru yapılması gerekmektedir. Kararnameye eklenen düzenlemeye göre, müracaat edilmemesi halinde, Bakanlıkça firmaya tamamlama vizesi müracaatında bulunulması için bildirimde bulunulacak, bildirim tarihini müteakip iki ay içerisinde tamamlama vizesi için müracaatta bulunulmaması halinde yatırım teşvik belgesi iptal edilebilecektir.
  • Kararnamenin geçici 8. Maddesinde yer alan bina-inşaat harcamalarında KDV iadesine dair düzenlemenin süresi 31.12.2021 tarihinden 31.12.2024 tarihine uzatılmıştır.
  • 2012/3305 sayılı Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamalarının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamayacağı, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanılan veya yararlanılacak yatırım harcamaları için, bu Karar kapsamındaki desteklerden yararlanmak üzere Bakanlığa müracaat edilemeyeceği öteden beri ilgili mevzuatta yer alan bir düzenlemedir. Yapılan yeni düzenleme uyarınca, diğer kamu kuruluşlarının sadece sübvansiyonlu kredi desteğinden yararlanılan yatırımlar, faiz veya kâr payı desteği sağlanmaksızın 2012/3305 sayılı Kararnamede düzenlenen diğer destek unsurlarından yararlanabilecektir.
  • İstanbul ili hariç olmak üzere, kenevir, keten, jüt vb. kabuk liflerin elyaf haline getirilmesi yatırımı ile entegre iplik yatırımları bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanabilecektir.
  • Kararnamenin 2/B numaralı ekinin 6. Bölgeye dair tablosundaki notlar kapsamında, 6. Bölgede gerçekleştirilen enerji üretimine yönelik yatırımlar bölgesel desteklerden yararlanamıyordu. Yapılan yeni düzenlemeye göre, 6. Bölgede gerçekleştirilecek lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları ile rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları bölgesel desteklerden yararlanabilecektir.
  • İstanbul ili hariç olmak üzere, US- 97 kodu 2710.8.02 olan ferro-krom üretimine yönelik yatırımlar; 1., 2. veya 3. bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4. bölgede uygulanan, 4., 5. veya 6. bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanabilecektir.

 Sirkülerlerimizi dokümanlardan bölümünden indirip inceleyebilirsiniz.

Document

Sirküler Sayı: 2022/048