AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ İLE ÜLKE BAZLI RAPORLAMA KAPSAMINDA OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİNDE GÜNCELLEME

Bilindiği üzere OECD’nin Vergi Matrahı Aşındırması ve Kar Aktarımı’nı (BEPS) önlemeye ilişkin 13 numaralı eylem planı kapsamında yer alan Ülke Bazlı Raporlama (Country by Country Reporting – CBC Raporu) Türkiye’de ilk olarak 2019 hesap dönemi hazırlanıp Türkiye Gelir İdaresine beyan edilmiştir.

Bu kapsamda, mükelleflerin nihai ana şirketinin Türkiye ile otomatik bilgi alışverişinde bulunabilecek bir ülkede mukim olması halinde; CBC Raporuna ilişkin bildirim formlarında ÇUİ'nin (Çok Uluslu İşletme) Nihai Ana Şirketi veya Vekil Şirketi ile mukim oldukları ülke açıkça belirtildiği sürece, Türkiye'de mukim mükelleflerin CBC Raporuna ilişkin başka bir işlem yapması gerekmeyecektir.

ABD ile Türkiye arasında 17.11.2021 tarihinde otomatik bilgi değişimini mümkün kılacak DTC CAA (Country Reports on the Basis of a Double Tax Convention) imzalandığı, daha önce ABD Gelir İdaresi tarafından duyurulmuştu. 14.02.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5191 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, “Türkiye Cumhuriyeti Yetkili Makamı ve Amerika Birleşik Devletleri Yetkili Makamı Arasında Ülke Bazlı Raporların Değişimine İlişkin Anlaşma” onaylanmıştır. Dolayısı ile 2019 hesap dönemine ilişkin raporlar dahil olmak üzere, iki ülke arasında ülke bazlı raporlama kapsamında, otomatik bilgi değişimi mümkün olacaktır. 

Türkiye ile otomatik bilgi alışverişinde bulunabilecek güncel ülke listesi OECD'nin internet sitesinde açıklanmıştır (https://www.oecd.org/tax/beps/country-by-country- exchange-relationships.htm ).

Document

Sirküler Sayı: 2022/042