TARHİYAT ÖNCESİ UZLAŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR

Vergi Usul Kanunu’nun ek-1 ve ek-11. maddelerinde yer alan 5.000 TL haddi 21.12.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 534 Sıra No.lı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2022 yılı için 6.800 TL olarak belirlenmiştir.

 

20.08.2022 tarih ve 31929 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliği’nde aşağıdaki değişiklikler yapılmış olup, değişiklikler 20.08.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 

1. Yönetmeliğin 2. maddesinde yapılan değişiklikler:

Değişiklik öncesi madde metni:                     Değişiklik sonrası madde metni:

 

Kapsam

 

MADDE 2 - (1) Bu Yönetmeliğin kapsamına, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca yapılan vergi incelemelerine dayanılarak tarh edilecek ve Bakanlık Vergi Dairelerinin tarha yetkili olduğu bütün vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek vergi ziyaı cezası (Kanunun 344 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca vergi ziyaı cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve ceza hariç) girer.

Kapsam

 

MADDE 2 - (1) Bu Yönetmeliğin kapsamına, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca yapılan vergi incelemelerine dayanılarak tarh edilecek ve Bakanlık Vergi Dairelerinin tarha yetkili olduğu bütün vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek vergi ziyaı cezaları (Kanunun 359 uncu maddesinde yazılı fiillerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi halinde tarh edilecek vergi ve kesilecek ceza ile bu fiillere iştirak edenlere kesilecek ceza hariç) girer.

 

(2) Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, 213 sayılı Kanunun mükerrer 414 üncü maddesi uyarınca, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesine göre tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle belirlenecek olup belirlenen tutarlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca Resmî Gazete’de ilan edilecektir.

 

2. Yönetmeliğin 4. maddesinde yapılan değişiklikler:

Değişiklik öncesi madde metni:                     Değişiklik sonrası madde metni:

Tanımlar

 

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

 

e) Ceza: Kanunun 344 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre kesilenler dışında kalan vergi ziyaı cezası

Tanımlar

 

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

 

e) Ceza: Kanunun 359 uncu maddesinde yazılı fiillerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi halinde kesilenler dışında kalan vergi ziyaı cezası ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezasını,

 

3. Yönetmeliğin “Vergi Müfettişlerince yapılacak vergi incelemelerinde komisyonların oluşumu” başlıklı 5. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(9) Gerek görüldüğü takdirde, uzlaşma komisyonunun beş üyeden teşekkül ettirilmesine karar vermeye Başkanlık yetkilidir. Bu durumda diğer iki üye söz konusu komisyonlara üye olabilecekler arasından belirlenir.”

 

4. Yönetmeliğin 8. maddesinde yapılan değişiklikler:

Değişiklik öncesi madde metni:                     Değişiklik sonrası madde metni:

Uzlaşma talebi

 

MADDE 8 - (1) Uzlaşma için nezdinde vergi incelemesi yapılan kimsenin bizzat veya noterden alınmış vekaletnameye dayanarak vekili vasıtasıyla (Tüzel kişiler, küçük ve kısıtlılarla, vakıflar ve cemaatler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde bunların kanuni temsilcileri marifetiyle) ve yazılı olarak incelemeyi yapana veya bağlı bulunduğu birime yahut ekip Başkanlığına başvurması şarttır.

Uzlaşma talebi

 

MADDE 8 - (1) Uzlaşma için nezdinde vergi incelemesi yapılan kimsenin bizzat veya noterden alınmış vekaletnameye dayanarak vekili vasıtasıyla (Tüzel kişiler, küçük ve kısıtlılarla, vakıflar ve cemaatler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde bunların kanuni temsilcileri marifetiyle) ve yazılı olarak incelemeyi yapana veya bağlı bulunduğu birime yahut ekip Başkanlığına başvurması şarttır. Söz konusu başvurunun Bakanlık bilgi işlem sistemleri üzerinden elektronik ortamda yapılması da mümkündür.

Document

Sirküler No: 2022/163