İhracatçı ve imalatçılara sağlanan 1 puanlık kurumlar vergisi indirimi

7351 sayılı kanunla 2022 yılından itibaren imalatçı ve ihracatçılara 1 puanlık vergi indirimi sağlanmıştır. Ancak konu ile ilgili yayınlanan tebliğde yapılan açıklamalar indirimin hesaplanmasını oldukça zorlaştırmaktadır.

Değerli Fortune okuyucularım, bu yazımda ihracat ve imalat kazançlarına sağlanan 1 puanlık kurumlar vergisi indirimi hakkındaki değerlendirmelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.   7351 sayılı Kanun kapsamında 1.1.2022 tarihinden itibaren ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlar ile sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlara kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli olarak uygulanacaktır. Hem imalat hem de ihracat yapan kurumlarda, indirim ayrı ayrı değil, toplamda bir kez 1 puan olarak yapılacaktır.

 

2022 yılı kazançları için kurumlar vergisi oranının %23 olduğu dikkate alındığında ihracat ve imalat kazançları için uygulanacak kurumlar vergisi oranı %22 olacaktır. Ayrıca sanayi sicil belgesine sahip yazılım ve bilişim faaliyetlerinde bulunanlar, hizmet ihracı yapan kurumlar, transit ticaret yapanlar, yurt içinden, serbest bölgeler ile gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara satış yapanlar da elde ettikleri kazançlar açısından söz konusu 1 puanlık indirimden faydalanabileceklerdir.

 

İlk bakışta söz konusu 1 puanlık indirimin doğrudan uygulanacağı düşünülse de konu ile ilgili yayınlanan tebliğde yapılan açıklamalara göre mükellefin imalat/ihracat faaliyetinden farklı bir faaliyeti olması halinde imalat/ihracat faaliyetinden elde edilen kazanç ile diğer faaliyetlerden elde edilen kazançların ayrıştırılması gerekmektedir. Bir işletmenin, imalat/ihracat faaliyeti dışında başkaca faaliyetlerinin de olması halinde bu diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara 1 puanlık indirim uygulanmayacaktır. Buna göre, ihracattan/imalattan kaynaklanan ve 1 puanlık indirime esas matrah, ihracattan/imalattan elde edilen kazancın ticari bilanço karına oranlanması suretiyle tespit edilecektir. Ancak söz konusu oranlamanın yapılabilmesi için imalat/ihracat kazancı ile diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlar ile maliyet ve giderlerin ayrı ayrı tespit edilmesi söz konusu olacaktır. Her bir faaliyet için hasılat ve maliyet belirlendikten sonra da bu faaliyetler ile ilgili gider ve amortismanların ayrıca hesaplanması gerekmektedir.  Ayrıca müşterek genel giderler ile indirim kapsamındaki faaliyetler ve bu kapsamda değerlendirilmeyen faaliyetlerde müştereken kullanılan tesisat, makine ve ulaştırma vasıtalarına ilişkin amortismanlar ilgili faaliyetler arasında uygun bir dağıtım anahtarı tespit edilerek dağıtılacak; ihracat/imalat faaliyeti kapsamında doğan alacaklara isabet eden kur farkı, faiz ve benzeri gelirler 1 puanlık indirim uygulanacak kurum kazancı kapsamında değerlendirilirken, diğer faaliyetler kapsamındaki alacakların tahsilinden sonra oluşan kur farkı, faiz ve benzeri gelirler ise söz konusu indirimli oran uygulanacak matrahın tespitinde dikkate alınmayacaktır.

Tebliğde yapılan açıklamalar dikkate alındığında, uygulamanın içinden çıkılması zor ve karmaşık birtakım hesaplamalar içerdiği görülmektedir. Her ne kadar 1 puan indirimli kurumlar vergisi düzenlemesi ile imalatçı ve ihracatçıların kurumlar vergisi yükünde bir azalma olacaksa da, söz konusu indirimin hesaplanmasındaki güçlük nedeniyle bir çok mükellefin, ileride vergi idaresi ile ihtilafa düşmemek adına indirimi uygulamaktan vaz geçmeleri muhtemeldir.