Mazars Türkiye B Corp şirketler arasına katıldı!

Uluslararası Vergi, Bağımsız Denetim ve Danışmanlık firması Mazars Türkiye, toplum ve dünya için yarattığı pozitif etkiden dolayı B Corp sertifikası almaya hak kazandı. Türkiye’de bağımsız denetim ve danışmanlık sektöründeki ilk B Corp şirketi olan Mazars Türkiye, doğrudan etki sahibi olduğu toplumsal ve çevresel konuları yönetirken gösterdiği şeffaflık ve yönetişim becerileriyle dünya çapında daha kapsayıcı, hakkaniyetli ve yenilikçi kurumlar arasında yer alıyor.

Mazars Türkiye CEO’su Dr. İzel Levi Coşkun B Corp olmanın sürdürülebilirlik çalışmalarının kurum kültürü haline geldiğini göstermesi açısından kıymetli olduğunu belirterek sürdürülebilirlik çalışmalarında önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı:

Mazars Türkiye ailesi olarak 2013’ten beri sürdürülebilirlik çalışmaları yapıyoruz. Dünyanın en iyi şirketi olmak için değil, dünya için en iyi şirket olmak için çalışıyoruz. En başta çalışanlarımız olmak üzere tüm paydaşlarımıza bunu anlatmaya gayret ediyoruz. B Corp sürecinde bizim gibi davranan ve dünyayı değiştirmeye çalışan firmalarla aynı kriterlere göre değerlendirildik ve standartların üstünde olduğumuzu gördük. Bu da bize sürdürülebilirlik çalışmalarının kurumun içinde karşılık bulmaya başladığını gösteriyor. B Corp şirketi olunca yolculuğumuz bitmedi. Süreklilikten sürdürülebilirliğe giden yolda kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz. Hiçbir şirket tek başına dünyayı değiştirecek kadar güçlü değildir. Ama hep birlikte hareket edersek başaramayacağımız hiçbir şey yoktur.

Sürdürülebilirlik çalışmalarının kurum kültürüne nasıl sirayet ettiğini anlayabilmek ve global bir ölçüm sistemiyle bu alandaki eksikleri tamamlayarak geliştirebilmek ihtiyacı duyan Mazars Türkiye B Corp başvuru sürecine 2022’de başladı. Süreçte şirket içi hazırlık toplantıları, üst yönetim değerlendirme toplantıları, gelişim alanlarının belirlenmesine yönelik raporlar hazırlanması, ilerleme faaliyetleri, B Corp danışmanlarıyla birebir görüşmeler, B Corp tarafından istenilen kimi seçili göstergelerin sunumu ve takip toplantıları yapıldı. Son değerlendirmeler çerçevesinde 2024 tarihinde yönetişim, çalışanlar, toplum, çevre ve müşteri alanlarındaki değerlendirmeleri 81,8 puanla geçerek 96 ülkedeki 8 bin 500 B Corp firmasından biri haline geldi.

Mazars Türkiye Şirket Ortağı ve B Corp Lideri Mehmet Eronat, B Corp özel sorumlusu, İç Sürdürülebilirlik Direktörü, insan kaynakları, pazarlama, sürdürülebilirlik danışmanlığı, bütçe ve raporlama  ekiplerinin yer aldığı bir çalışma sürecinde harcanan  yoğun bir emek sonucu ortaya çıktığını anlattı:

"2017’den beri devam etmekte olduğumuz sürdürülebilirlik çalışmalarımızı tüm paydaşlarımıza sürdürülebilirlik raporları ve entegre raporlar aracılığıyla aktarıyoruz. Yaptıklarımızı sadece paydaşlarımızla raporlar aracılığıyla şeffaf bir şekilde paylaşmak artık Mazars Türkiye’nin gelişim ihtiyacını karşılamıyordu. B Corp olma isteğimiz ve irademizle sürdürülebilirlik bakış açımızın kurumumuzun içinde ne kadar derinlere kök saldığını ve Mazars Türkiye olarak kendimizi daha fazla geliştirebileceğimiz alanları görmek istedik. Türkiye’de B Corp sertifikasyonuna sahip ender şirketlerin arasına katılarak biz de tüm dünyada değişime öncülük eden kurumlar arasındaki yerimizi anlamak ve bu alandaki gelişimimize yön vermek istedik. Bu doğrultuda B Lab tarafından yürütülen B Corp sürecine başladık. Uzun bir ekip çalışmasının ardından 81,8 puanla B Corp sertifikası almaya hak kazandık. B Corp sertifikasyonu ile 10 yılı aşkın bir süredir izlediğimiz değer odaklı çalışmaların uluslararası düzeyde tasdik edilmesini sağlamış olduk.

Süreçte neleri doğru yaptığımızı görmek ve koşullar ne olursa olsun hem insanlarımız hem de dünyamız için doğru olanda ısrar etmek bize cesaret verdi. Geliştirmemiz gereken alanları görmek bizi alışkanlıklarımızı ve konfor alanımızı sorgulamaya yöneltti. B Corp sertifikasını devam ettirmek ve bu sertifikasyondaki puanını arttırabilmek için yapılması gerekenleri takibimize aldık”

Sürdürülebilirlik çalışmalarına 2013'te başlayan ve faaliyetlerini 2017'den beri düzenli olarak sürdürülebilirlik raporlarıyla paydaşlarına şeffaflıkla aktaran Mazars Türkiye daha önce de sektöründeki ilk entegre raporlama yapan kurum olarak gündeme gelmişti.

 

Mazars Türkiye'nin B Corp profilini incelemek için tıklayınız.