7326 Sayılı Kanun Kapsamında Gelir Vergisi Yönünden Yapılacak Matrah Artırımına İlişkin Rehber Yayınlanmıştır

7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 5. maddesi uyarınca, gelir vergisi mükelleflerinin 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 vergilendirme dönemleri için vermiş oldukları yıllık beyannamelerinde (ihtirazi kayıtla verilenler dahil) vergiye esas alınan matrahlarını, (4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan süreye göre) 30.09.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) kanunda belirtilen oranlarda arttırmaları ve bu artırım sonucunda tahakkuk eden vergileri yine kanunda belirtilen süre ve şekilde ödemeleri durumunda, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacaktır.

7326 sayılı Kanun kapsamında matrah ve vergi artırımına yönelik ayrıntılı açıklamalar içeren sirkülerlerimiz ile tarafınıza bilgilendirme yapılmıştı (10.06.2021-2021/141 sayılı sirkülerimiz).

Bilindiği üzere 7326 sayılı Kanunun 5. Maddesi kapsamında;

- Ticari veya zirai kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilen gelir vergisi mükellefleri,

- Geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan ibaret olan gelir vergisi mükellefleri,

- Geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan gelir vergisi mükellefleri,

- Geliri yukarıda sayılanlar dışında kalan gelir vergisi mükellefleri için

asgari matrah artırım tutarları belirlenmiştir. Mükelleflerin beyan etmiş oldukları ilgili gelir unsurlarının yanı sıra beyan etmedikleri veya eksik beyan ettikleri gelir unsurları bakımından da vergi incelemesine tabi olmamaları için matrah artırımı beyanlarının nasıl yapılacağına ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklamalı bir rehber yayınlanmıştır.

 

Söz konusu rehber temel olarak aşağıda başlıklarını verdiğimiz iki bölümden oluşmuştur:

A) Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinde Matrah Beyan Etmiş Olan Mükelleflerin Matrah Artırımı

B) Mükellefiyet Kayıtları Olup da Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinde Zarar Beyan Etmiş veya Hiç Beyanname Vermemiş Olan Mükellefler ile Faaliyette Bulunduğu veya Gelir Elde Ettiği Halde Mükellefiyet Tesis Ettirmemiş Olanların Matrah Artırımı

Söz konusu rehberde yapılan açıklamalar çerçevesinde;

- 7326 sayılı Kanunun 5. maddesi kapsamında, ticari veya zirai kazancı bilanço esasına veya işletme hesabı esasına göre tespit edilen gelir vergisi mükellefleri ile serbest meslek erbabına ilişkin asgari matrah tutarı üzerinden artırımda bulunan mükellefler diğer gelir unsurları nedeniyle de vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacaktır.

- Beyannamelerinde, ticari ve zirai kazanç ile serbest meslek kazancı dışında kalan ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve irat (bu kazanç veya iratların birkaçının elde edilmiş olması hali dahil) beyan eden gelir vergisi mükellefleri için, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenen asgari matrahlar esas alınacaktır. Bu şekilde matrah artırımında bulunan mükellefler sayılan gelir unsurları itibarıyla vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacaklardır.

- Gayrimenkul sermaye iradının yanında ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve irat beyan eden gelir vergisi mükellefleri de işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenen asgari matrahları esas alacaklardır. Bu şekilde matrah artırımında bulunan mükellefler sayılan gelir unsurları itibarıyla vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacaklardır.

Verdikleri yıllık gelir vergisi beyannamesinde birden fazla gelir unsuru bulunan mükellefler, matrah artırımlarını yıllık beyannamelerinde yer alan toplam matrah üzerinden yapacaklar, gelir unsurlarının bir kısmı itibarıyla artırımda bulunmayacaklardır.

7326 sayılı Kanun kapsamında matrah artırımında bulunacak gelir vergisi mükelleflerinin 1 Seri No.lı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7326 Sayılı Kanun Genel Tebliği ekinde yer alan (EK:5) bildirim formunu doldurmaları gerekmektedir (söz konusu form e-beyanname sisteminde de yer almakta olup, beyannamelerini e-beyanname şeklinde veren mükellefler söz konusu matrah artırımı bildirimini e-beyanname sisteminden vereceklerdir).

Rehberde uygulamaya dair açıklamalı 17 örnek verilmiştir.

Document

Sirküler Sayı: 2021/221