Sirküler Sayı: 2022/073

UKRAYNA VE RUSYA’YA GERÇEKLEŞTİRİLEN VEYA GERÇEKLEŞTİRİLECEK İHRACAT BEDELLERİ DÖVİZ CİNSİ BEYAN EDİLMİŞ OLSA DA TÜRK LİRASI OLARAK TAHSİL EDİLEBİLECEKTİR

İhracat bedellerinin yurda getirilmesi ile ilgili olarak TCMB tarafından yayınlanan İhracat Genelgesi’ne eklenen geçici 1. Madde ile, Ukrayna ve Rusya’ya gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilecek ihracat işlemleriyle ilgili olarak ihracat bedellerinin döviz cinsinden beyan edilmiş olsa dahi Türk Lirası olarak da kabulü mümkün olacaktır.

Ukrayna genelgenin “İhracat Bedelinin Yurda Getirilmesinde Gümrük Beyannamesinde Yer Alan Tutarın Yüzde Ellisinin Tasarrufunun Serbest Bırakıldığı Ülkeler” başlıklı Ek-3 listesinde de yer almaktaydı.

Yeni yapılan düzenleme ile dövizlerin yurda getirilmesi bakımından Ukrayna ve Rusya, genelgenin “İhracat Bedelinin Yurda Getirilmesinde İstisna Tanınan Ülkeler” başlıklı Ek-2 listesi kapsamına alınmamış, ancak bu ülkelere gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilecek ihracat işlemleriyle ilgili olarak ihracat bedellerinin döviz cinsinden beyan edilmiş olsa dahi Türk Lirası olarak da kabulü mümkün hale getirilmiştir.

Document

Sirküler Sayı: 2022/073