LIBOR hesaplamasının 2021 yılı sonunda sona ereceği açıklandı

Transfer Fiyatlandırması Hizmetleri Kıdemli Müdürümüz Hayret Oral, LIBOR faiz hesaplamasında yapılan manipülasyonlara ve OECD'nin Finansal İşlemlerin Transfer Fiyatlandırması Rehberi'ne değindi.

LIBOR faiz oranının hesaplanmasında bankaların ilettiği verilerden kaynaklanan şüpheli durumlar ortaya çıkması ile beraber LIBOR hesaplamasının 2021 yılı sonunda sona ereceği açıklandı. 2012 yılında LIBOR’un belirlenmesinde etkin olan finansal kuruluşların kendi çıkarları için faiz oranları üzerinde yaptıkları manipülasyonlar ortaya çıkmış ve bunun neticesinde bazı finansal kuruluşlar hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma sonucunda manipülasyon yaptığı tespit edilen kuruluşlar toplam 2.6 milyar dolar cezaya çarptırıldılar.

Bundan sonraki süreçte Çok Uluslu İşletmelerin grup içi kredi işlemlerinde faiz tespitinde nasıl davranması gerektiğine OECD’nin yayınladığı Finansal İşlemlerin Transfer Fiyatlandırması Rehberi'nde değinilmiş olup grup içi kredilerde uygulanacak olan faiz oranlarının tespitinde kredinin amacı, nasıl yapılandırılacağı, geri ödemesinin kaynağı, borçlunun nakit akışı tahminleri ve borçlunun bilançosunun gücü gibi birçok unsuru da içeren kredi değerlendirme çalışmalarının yanı sıra en azından borçlanan tarafın kredi derecesi ve diğer ticari koşulların dikkate alınması gerektiği üzerinde durulmaktadır.